Lecznicze właściwości czarnego bzu
Czarny bez od wielu lat jest wykorzystywany w leczeniu przeziębień. To jeden z popularniejszych naturalnych specyfików, jakie stosuje się w celu wzmacniania odporności.
Szczególnie często czarny bez spożywa się w formie nalewki. Wykazuje ona działanie napotne, dzięki czemu pomaga organizmowi szybciej pokonać chorobę.
Nalewka z czarnego bzu pomaga także walczyć z wysoką gorączką, wykazuje także właściwości wykrztuśne. Może być także stosowana na przeczyszczenie oraz dla złagodzenia bólu.
Owoce czarnego bzu bogate są w wiele witamin oraz antocyjanów – dzięki tym składnikom czarny bez pomaga chronić układ krwionośny oraz oczyszczać organizm z toksyn. W domowych apteczkach bardzo często można znaleźć nalewkę z czarnego bzu.
Do jej przygotowania potrzebny będzie kilogram owoców czarnego bzu, litr czystego spirytusu, pół litra wody oraz 25 dekagramów cukru. Owoce należy zasypać cukrem i zalać wodą oraz spirytusem.
Po kilku tygodniach nalewkę należy odcedzić i w zamkniętej butelce odstawić na kilka miesięcy.