Lecznicze właściwości dzikiej róży
W przemyśle farmaceutycznym dzika róża jest wykorzystywana już od stuleci. Jest ceniona za swój niepowtarzalny aromat a także właściwości zdrowotne. Roślinę tę można uprawiać we własnym ogródku i przez cały rok cieszyć się z jej leczniczych walorów.
Zastosowanie w lecznictwie znajdują zarówno płatki kwiatów dzikiej róży jak i jej dojrzałe już owoce. Dzika róża jest przede wszystkim bogata w witaminę C, jednak nie jest to jej jedyna zaleta. Roślina ta jest bowiem także bardzo zasobna w witaminy B1, B2, A, E oraz K.
Jest także źródłem kwasu foliowego, dlatego jej spożycie zaleca się kobietom planującym zajście w ciążę. Składniki aktywne zawarte w dzikiej róży są zalecane w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Spożycie przetworów z dzikiej róży zaleca się m.
in. w stanach zapalnych, przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby, a także przy chorobach układu pokarmowego. Same kwiaty dzikiej róży stosuje się natomiast przy leczeniu zmian skórnych oraz bólach gardła.