Niedocukrzenie
Niebezpieczny stan niedocukrzenia może się przytrafić każdemu choremu na cukrzycę. Pomimo dobrze prowadzonej samokontroli, w miarę dobrze ustawionych poziomów glukozy we krwi takie sytuacje się niestety zdarzają. Przyczyn może być wiele, często dość złożonych, bo mogą na taką sytuację wpłynąć pojedyncze czynniki, ale również szereg powiązanych ze sobą aspektów.
Nie zawsze do końca wiadomo, dlaczego nastąpił drastyczny spadek cukru, szczególnie wtedy, gdy chorujemy już wiele lat i pewne czynności wykonujemy rutynowo, na pamięć, na wyczucie. Może nam się zdarzyć, że wstrzykniemy sobie dawkę insuliny dwa razy, bo ktoś zaabsorbował nas w trakcie naszych podstawowych czynności. W tym momencie gubi nas właśnie rutyna, bo nie jesteśmy pewni co do podania hormonu – było wstrzyknięcie, czy nie.
Czasami się nałoży nasz wysiłek fizyczny wykonany w bardzo gorący, słoneczny dzień z brakiem dodatkowego posiłku. Zdarza się również, że niedostatecznie dobrze rozmieszamy insulinę w ampułce, jeśli podajemy sobie mieszankę. Najprościej wówczas zjeść coś bardzo słodkiego, żeby podnieść poziom cukru.