Zanim otworzymy lokal gastronomiczny – lista rzeczy, o których trzeba pomyśleć
Lokal gastronomiczny to biznes o którym marzy bardzo wiele osób. Z obserwacji trendów panujących na rynku, można wywnioskować, że powstaje ich bardzo dużo. Jedne z powodzeniem się rozwijają, mają szansę na zaistnienie na tle konkurencji. Inne z kolei zamykają się po kilku tygodniach, czy miesiącach. Być może dzieje się tak, ponieważ nie wszyscy zdają sobie sprawę z istoty prowadzenia takiej branży. Bowiem tutaj bardzo mocno chodzi o pasję. Ludzie, którzy prowadzą restaurację, knajpę, czy kawiarnię bez pasji – nigdy nie osiągną stanu wypełnienia lokalu po brzegi. Jeśli jednak jesteśmy zdecydowani na otworzenie takiego biznesu, warto pamiętać o kilku kwestiach:
- Lokal gastronomiczny to biznes w który trzeba włożyć bardzo dużo pieniędzy. Jeśli nie dysponujemy prywatnymi środkami, trzeba rozeznać się po możliwościach, jakie daje nam państwo i Unia Europejska.
Istnieje wiele źródeł dotacji, z których można skorzystać. Ważne jest, aby mieć opracowany bardzo szczegółowy biznesplan i mieć swoją indywidualną, niepowieloną wizję;
- Praca w gastronomi to bardzo ciężki kawałek chleba. Ludzie, którzy decydują się otworzyć knajpę, czy restaurację, a nie mają pojęcia o jej prowadzeniu – nie odniosą sukcesu. Praca nawet na najniższych stanowiskach (pomoc kelnerska, pomoc kucharza) może dać niezliczone umiejętności, które się w przyszłości przydadzą. Warto czytać książki, przeglądać fora internetowe poświęcone gastronomii, rejestrować się na stronach poświęconych prowadzenia nowych biznesów;
- Znalezienie odpowiedniego lokalu to źródło sukcesu. Szczególnie ważne jest, aby był zlokalizowany w miejscu, gdzie przechodzą ludzie. Okazuje się, że decyzja o zjedzeniu posiłku na mieście to sprawa spontaniczna! Warto, aby ludzie nas widzieli i mówili innym znajomym. Oczywiście trzeba się w odpowiedni sposób wyróżnić wśród innych – szyldy, wystrój, unoszący się zapach.
.